De meeste kinderen gaan vanuit de kinderopvang moeiteloos door naar de basisschool. Sommige kinderen hebben echter extra ondersteuning nodig: een korte of langere periode, met weinig of veel hulp. Passend onderwijs is de naam voor de manier waarop deze extra ondersteuning georganiseerd is.
Ouder- en jeugdsteunpunt
Zo werkt passend onderwijs
Bij wie kun je als ouder of als leerling/jeugdige terecht?
Wil je als ouder advies of praten met iemand? Je kunt in eerste instantie altijd terecht bij de school van je kind. De school waar je kind op zit is namelijk verantwoordelijk voor passende ondersteuning voor elke leerling.
Als er geen passende ondersteuning op school geboden kan worden of wanneer je er samen niet uitkomt kan een intern begeleider van school je eventueel doorverwijzen naar een bovenschoolse ondersteuningscoördinator (boc’er).
Zorgplicht van de school
Bij aanmelding op een school heeft die school zorgplicht voor de leerling. Dat betekent dat de school moet zorgen voor passend onderwijs. Kan de school dat niet zelf, ook niet met extra ondersteuning binnen de eigen school, dan moet de school zorgen voor een alternatief. Volgens de wet heeft een school zes weken de tijd om een passende plek te bieden. Scholen kunnen deze termijn eenmalig verlengen met vier weken.
Samenwerking ouders en school
Ouders en scholen willen allebei dat kinderen maximale kansen hebben. De kansen van kinderen zijn dan ook altijd het uitgangspunt. Tijdens de schooltijd van een kind trekken ouders en de school samen op om het gemeenschappelijke doel te bereiken. Scholen en schoolbesturen in het Samenwerkingsverband moeten een aansluitend geheel van onderwijs en ondersteuning bieden. Elk schoolbestuur is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs met de geboden basisondersteuning als fundament.
Voordat uw kind naar school gaat
Als ouder bepaalt u bij welke school u uw kind wilt aanmelden. Dit moet minimaal tien weken voor de gewenste inschrijfdatum schriftelijk gebeuren bij de school van uw keuze. Let op: afhankelijk van de aanmeldingsprocedure van de school kan de termijn afwijken van deze minimumtermijn.
Verwacht u dat uw kind onderwijsondersteuning (niveau 3, 4 of 5) nodig heeft? Geef dit dan aan bij de aanmelding. Vermeld ook of u uw kind bij meerdere scholen heeft aangemeld. Als dat zo is, krijgt de school van uw eerste voorkeur de eventuele zorgplicht.
Naar het voortgezet onderwijs
Gaat uw kind binnenkort van de basisschool (Primair Onderwijs) naar de middelbare school (Voortgezet Onderwijs) en heeft het daar extra ondersteuning nodig dan is een doorgaande ontwikkelingslijn en warme overdracht tussen beide scholen van belang. Om hiervoor te zorgen is er een goede samenwerking nodig tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.
Klachten en bezwaren
Het organiseren van passend onderwijs in onze regio is een complexe zaak waar veel partijen bij betrokken zijn. Denk aan ouders, personeelsleden, scholen, schoolbesturen, ondersteuningsplanraad, ketenpartners en andere Samenwerkingsverbanden. Al deze partijen hebben eigen belangen en verschillen van inzicht kunnen op allerlei niveaus ontstaan om veel verschillende redenen.
Als Samenwerkingsverband proberen we meningsverschillen in goed overleg op te lossen en te voorkomen dat geschillen met (gerechtelijke) procedures ontstaan.
Veelgestelde vragen
Mocht je als ouder of als leerling/jeugdige geen antwoord hebben gevonden op je vraag, kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Mogelijk zit daar jouw antwoord tussen, is dat niet het geval, laat het ons dan weten.