Niveaus van ondersteuning

Als Samenwerkingsverband zorgen we voor een samenhangend geheel van voorzieningen om extra ondersteuning te kunnen bieden binnen en tussen de scholen. Leerlingen kunnen hiermee een ononderbroken ontwikkelingsproces doormaken. Hebben zij extra ondersteuning nodig, dan krijgen zij een zo passend mogelijke plaats in het onderwijs.

Binnen ons Samenwerkingsverband moeten alle aangesloten scholen zorgen voor een minimumniveau aan ondersteuning (basisondersteuning, niveau 1 en 2).

Basisondersteuning (niveau 1 en 2)

Elk schoolbestuur draagt de verantwoordelijkheid dat iedere leerling onderwijs krijgt met basisondersteuning van voldoende kwaliteit, zonder een beroep te kunnen en hoeven doen op de middelen van het Samenwerkingsband. De scholen in Noord-Limburg hebben de basisondersteuning op orde als de basiskwaliteit volgens de onderwijsinspectie voldoende is, zij werken volgens de uitgangspunten van handelingsgerichte procesdiagnostiek,  de onderwijsondersteuning op school goed is georganiseerd en zij preventieve en licht curatieve interventies aan kunnen bieden.

  1. Groepsplan/handelingsplan onder verantwoording van de leerkracht.
  2. Handelingsplan met ondersteuning binnen de eigen school, waarbij een beroep gedaan kan worden op de regulier beschikbare middelen.

Extra ondersteuning (niveau 3)

Extra ondersteuning/ ondersteuningsarrangementen op de eigen school en/of in combinatie met andere scholen, waarbij een beroep gedaan kan worden op de middelen die het swv beschikbaar heeft gesteld aan de schoolbesturen. Vanuit eigen middelen kunnen scholen expertise betrekken van een BOC. De BOC kan, indien wenselijk, een onafhankelijke gedragswetenschapper van het swv betrekken.

Speciale ondersteuning (niveau 4)

Toelating en plaatsing in het speciaal basisonderwijs (sbo). Het swv kent zeven scholen voor speciaal basisonderwijs (sbo) die in het verleden bewust regionaal gespreid zijn en die daarom een redelijk overzichtelijk voedingsgebied kennen. De scholen voor sbo zijn alle ondergebracht bij een van de grotere schoolbesturen. Sbo is toegankelijk voor leerlingen van scholen van andere schoolbesturen als het swv een TLV heeft afgegeven en ouders ervoor kiezen hun kind op die sbo-school aan te melden.

>> naar onze sbo-scholen

Speciale ondersteuning (niveau 5)

Toelating en plaatsing in het speciaal onderwijs (so). Scholen voor speciaal onderwijs zijn zelfstandig (met een rechtstreekse bekostiging, eigen personeel en bestuur, eigen doelen en ambities) maar kunnen leerlingen alleen inschrijven met een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) van het Samenwerkingsverband. Kinderen die in behandeling zijn bij een residentiële instelling en vandaaruit zijn ingeschreven bij een samenwerkende so-school vormen hierop een uitzondering. Scholen voor speciaal onderwijs zijn toegankelijk voor leerlingen uit ons Samenwerkingsverband, maar ook voor leerlingen van buiten de regio, een TLV is immers landelijk geldend. Omgekeerd kan een TLV dus ook toegang geven tot een speciale onderwijsvoorziening in een ander Samenwerkingsverband.

>> naar onze so-scholen